Ślimak smaczny i zdrowy. O powodach, dla których warto jeść ślimaki.

W południowo-zachodniej Europie ślimaki uchodzą za rarytas. We Francji są uznawane za jedną z narodowych potraw. Ale znaleźć je można również w kuchni japońskiej czy chińskiej. Chociaż tak chętnie jedzone w innych krajach, winniczki występujące w Polsce u nas nie znajdują aż tylu zwolenników. Co warto wiedzieć o wartościach odżywczych jadalnych ślimaków? Jak smacznie przyrządzić je we własnej kuchni?

W kuchni najlepiej znany jest ślimak winniczek (Helix pomatia), chociaż w celach kulinarnych wykorzystywany jest w Europie także ślimak turecki (Helix lucorum), europejski ślimak brązowy (Helix aspersa aspersa) i Helix aspersa maxima – zwany potocznie Gros Gris, a także hodowany w Polsce ślimak szary (Cornu aspersum). Jak smakuje ten mięczak? Mięso jest miękkie, delikatne, ale nie wyróżnia się szczególnymi walorami smakowymi, bywa porównywane do mięsa kurczaka czy krewetek. Dlatego możemy sami kreować jego smak, dodając zioła i przyprawy.

Odżywcze mięso ślimaka

Ślimaki można podawać gotowane, pieczone, duszone, smażone lub marynowane. Są daniem zdrowym i energetyzującym. W swoim składzie zawierają ok. jednej czwartej białka. W 100 gramach mięsa znajduje się zatem 25 g protein i bardzo mało tłuszczu (2 g) i tylko 0,07 g cholesterolu. Niskokaloryczne PRZYSMAK WSZECH CZASÓW ślimaki to także źródło cennych dla zdrowia minerałów, takich jak fosfor, magnez, żelazo, wapń, selen, cynk, witamina E, witamina B6 oraz witamina C.

Oprac. Jolanta Chyłkiewicz

Więcej w wydaniu:

https://slysze.inz.waw.pl/profilaktyka-dbaj-o-swoj-sluch-przez-cale-zycie-maj-czerwiec-2023-nr-3/