Nie ulegajmy modzie na letnie grillowanie. Spróbujmy ograniczyć spożycie czerwonego mięsa i przetworów mięsnych z korzyścią dla naszego zdrowia i w trosce o los zagrożonej planety. Poniższe wskazówki mogą pomóc ograniczyć ich ilość w diecie przy zachowaniu sycących i smacznych posiłków – dr Katarzyna Wolnicka.
Mięso czerwone – wieprzowina, wołowina, baranina, jagnięcinę, koźlina, dziczyzna – dostarcza ważnych składników odżywczych (m.in. pełnowartościowego białka, dobrze przyswajalnego żelaza i witaminy B12), ale zawiera również więcej niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu w porównaniu z białym mięsem drobiowym. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (International Agency for Research on Cancer, IARC) zakwalifikowała mięso czerwone do grupy 2A, w której znajdują się czynniki prawdopodobnie rakotwórcze dla człowieka, m.in. akryloamid, azotany i azotyny. Zależność pomiędzy spożyciem czerwonego mięsa a występowaniem nowotworów zaobserwowano dla raka jelita grubego, trzustki i gruczołu krokowego. Ryzyko jest najwyższe dla raka jelita grubego – na każde 100 gr mięsa czerwonego spożywanego dziennie zwiększa się o 17 proc.
Z kolei produkty mięsne przetworzone, takie jak: kiełbasy, parówki, kabanosy, wędliny, salami czy pasztety, są zaliczane do grupy 1, czyli do czynników, co do których istnieją przekonujące dowody, że są rakotwórcze dla człowieka. W tej grupie czynników znajdują się również: alkohol, tytoń, azbest, aflatoksyny, zakażenie Helicobacter pylori. Wyniki badań wskazują, że częste spożywanie mięsa przetworzonego przyczynia się do rozwoju raka jelita grubego. Codzienne spożywanie 50 gr mięsa przetworzonego (np. dwa duże plastry szynki wędzonej) zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 18 proc. Zaobserwowano również podobny związek z rakiem żołądka, choć dowody w tym przypadku nie są jednoznaczne.
Warto przytoczyć wyniki projektu poświęconego globalnym obciążeniu chorobami i czynnikom ryzyka zdrowotnego pn. Global Burden of Disease Project, prowadzonego przez Global Burden of Disease – jedno z największych międzynarodowych konsorcjów skupiające prawie 5,5 tys. naukowców, które określa ilościowo utratę zdrowia na całym świecie, aby pomóc liderom w ulepszaniu systemów opieki zdrowotnej. W ramach tego projektu stwierdzono, że ok. 34 tys. zgonów na nowotwory rocznie na świecie jest rezultatem diety bogatej w mięso przetworzone. Natomiast łączny efekt spożywania mięsa czerwonego i przetworów mięsnych jest szacowany na ok. 50 tys. zgonów rocznie na świecie. Dla porównania: 1 mln zgonów na nowotwory rocznie na całym świecie następuje w wyniku palenia tytoniu, 600 tys. zgonów rocznie – z powodu spożycia alkoholu, a ponad 200 tys. zgonów rocznie – z powodu zanieczyszczenia powietrza…
Więcej w wydaniu: