Według danych GUS w ciągu ostatnich piętnastu lat spożycie cukru zmniejszyło się prawie o 40 proc. Jednak wciąż jemy go dużo za dużo – średnio 39 gramów dziennie, o 15 gramów więcej niż zaleca WHO. Jak ten nadmiar wpływa na nasz organizm? Czy cukier można wyeliminować z diety? Czym go zastąpić?
Nadmiar cukru może być bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Osoby spożywające duże ilości cukru muszą być świadome, że ich organizm jest narażony na wiele schorzeń i chorób. Cukier jest główną przyczyną otyłości i problemów z utrzymaniem stałej wagi. Jedząc cukier, trudniej jest nam zapanować nad apetytem. Po spożyciu posiłku zawierającego duże ilości cukru w organizmie następuje tzw. „skok glukozy”. Aby wyrównać poziom cukru we krwi, trzustka zaczyna produkować większe ilości insuliny, pod wpływem której poziom glukozy bardzo szybko się obniża, a my zaczynamy czuć „wilczy głód”. Zbyt często pojawiający się w diecie cukier wpływa także na stan serca. Im więcej spożywamy cukru, tym bardziej narażeni jesteśmy na pojawienie się chorób układu krążenia. Może on także powodować nadciśnienie. Cukier metabolizowany jest głównie w wątrobie – może prowadzić do jej otłuszczenia. Niewielu z nas zdaje sobie również sprawę z wpływu cukru na nasze samopoczucie. Nadmiar cukru może powodować senność, zmęczenie, osłabiać zdolność zapamiętywania.
Uważaj na ukryty cukier!
Cukier nazywany jest również „cichym zabójcą”. Jest prawie wszędzie, ale nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę. Znajduje się nie tylko w słodyczach, słodkich napojach czy deserach. Kryje się także w wielu innych niesłodkich produktach, także tych powszechnie uznawanych za zdrowe, typu „light” czy „fit”. W dodatku nie zawsze łatwo znaleźć go w składzie produktów spożywczych. Producenci stosują bowiem sztuczki, by zatuszować jego obecność. Często wytwórcy wymieniają jedynie ogólną ilość węglowodanów w produkcie albo ukrywają cukier pod nazwami sugerującymi, iż produkt wzbogacony jest w coś, co jest słodkie, ale lepsze i zdrowsze niż zwykła sacharoza — syrop glukozowy, melasa z cukru trzcinowego czy ekstrakt słodowy jęczmienny. Wielu producentów przyznaje, że produkt zawiera cukier, ale owocowy (w domyśle zdrowszy od białego). Tymczasem na przykład dżemy czy konfitury zawierają zwykle zaledwie 1,6 proc. cukru z owoców (fruktozy), reszta to inne cukry. Hojnie dodawane są one także do kompotów i owoców w puszkach, aby zabezpieczyć je przed zepsuciem. Dosładzane są jogurty owocowe, serki homogenizowane, a nawet niektóre mleka.
Więcej w wydaniu:
https://slysze.inz.waw.pl/jak-uczyc-dziecko-z-wada-sluchu-slysze-nr-wrzesienpazdziernik-51572017/