Piernik, miodownik, kutia, orzechy i herbata z miodem. Miód to jeden z tych dodatków do wypieków i dań, po który zwyczajowo sięgamy na Boże Narodzenie. Od innych słodkości różni się tym, że ma korzystny wpływ na zdrowie, co potwierdzają wyniki niektórych badań naukowych. Boże Narodzenie jest więc nie tylko dobrą okazją do tego, aby posmakować miodów, lecz także zainteresować się apiterapią.
Apiterapia (od słowa „apis”, łac. pszczoła), czyli terapia przy użyciu miodu i innych produktów pszczelich, to jeden z popularnych sposobów naturalnego leczenia. Przeprowadzono już wiele badań sprawdzających zasadność jej stosowania. Dowodów potwierdzających prozdrowotne działanie miodów i innych produktów pszczelich zebrano już na tyle dużo, że w 2013 r. zostały one uznane przez WHO za przeciwdziałające rozwojowi wielu chorób i włączone do współczesnej praktyki medycznej. Wyniki niektórych badań potwierdzających przydatność produktów pszczelich w lecznictwie omawiano także w trakcie panelu poświęconego apiterapii podczas 6. Kongresu Zdrowie Polaków.
Miód i produkty pszczele mogą znaleźć zastosowanie w profilaktyce wielu chorób, m.in. nowotworowych, a nawet wspomagać ich leczenie, wynika z badań.
PRODUKTY PSZCZELE
Propolis – mieszanina żywic roślinnych, wosków pszczelich i innych substancji używana przez pszczoły do uszczelniania i wzmacniania konstrukcji ula oraz do ochrony przed patogenami.
Pierzga – powstaje w wyniku fermentacji pyłku kwiatowego zmieszanego z miodem i wydzieliną gruczołów ślinowych pszczół w plastrach pszczelich.
Mleczko pszczele – wydzielina produkowana przez młode pszczoły robotnice z gruczołów gardzielowych, substancja o galaretowatej konsystencji, białym lub lekko żółtawym kolorze i kwaśno-gorzkim smaku.
Przedstawiane podczas 6. Kongresu „Zdrowie Polaków” wyniki badań wskazują, że miód i inne produkty pszczele mogą wzmacniać organizm w przypadkach niedożywienia i zmniejszonej wydolności. – Współczesne badania ukierunkowane są na rolę modulacji żywieniowej w zapobieganiu chorób związanych m.in. ze stanem zapalnym, co przekłada się na poszukiwanie możliwości zastosowania produktów naturalnych o właściwościach profilaktycznych. Istotny jest również aspekt biodostępności składników, w tym np. polifenoli, co umożliwia zastosowanie surowców pszczelich jako produktów wspomagających w różnych jednostkach chorobowych – mówiła na wstępie swojego wystąpienia dr hab. n. farm. Anna Puścion-Jakubik z Zakładu Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Jak wynika z przedstawionych badań, produkty pszczele mogą korzystnie działać w przypadkach osłabienia organizmu po chemioterapii, u osób starszych, w tym kobiet po menopauzie, a także być przydatne w budowaniu kondycji sportowców.
Każdy miód jest godny, aby gościć na świątecznym stole, pod warunkiem że nie jest podrabiany albo sztucznie przesłodzony. Można to sprawdzić, wykonując prosty test: wlewamy mód do naczynia wypełnionego szklanką chłodnej wody. Jeżeli nie będzie rozpuszczał się w wodzie, tylko osadzi się na dnie, jest prawdziwy. Jeżeli przy kontakcie z wodą natychmiast się rozpuści, nie jest czysty, a z dużą zawartością cukru.
W minionych epokach miód nazywano pokarmem bogów i płynnym złotem. W naszym języku potocznym popularne jest powiedzenie cud-miód, używane do określania czegoś wspaniałego, zachwycającego. Badania naukowe wskazują, że ten spontanicznie powstały i przekazywany z pokolenia na pokolenia zwrot świetnie charakteryzuje właściwości miodu. Korzystajmy więc z właściwości tego cudu natury, nie tylko przy okazji świąt.
oprac. Jolanta Chyłkiewicz
Więcej w wydaniu: