Tempo przemiany materii w organizmie ma ogromne znaczenie przy odchudzaniu. Jeśli metabolizm jest spowolniony, trudniej jest zredukować masę ciała. Czasem mimo kalorycznych ograniczeń wciąż brakuje widocznych efektów. Co robić w takiej sytuacji? Jak zmusić organizm do przyspieszenia przemian biochemicznych?
Terminem ‘metabolizm’ określa się reakcje biochemiczne zachodzące w naszym ciele, które umożliwiają życie komórek i funkcjonowanie całego organizmu. Całkowita przemiana materii, w skrócie CMP, to łączna wartość przemian energetycznych w organizmie. Składa się na nią podstawowa przemiana materii (PPM), czyli liczba kalorii potrzebna organizmowi do przeżycia, i ponadpodstawowa przemiana materii (PPPM), energia niezbędna do wykonywania codziennych zajęć, pracy fizycznej czy trawienia pokarmu. Możemy wyróżnić dwa podstawowe zadania wynikające z tych procesów metabolicznych – pozyskiwanie energii pochodzącej z pożywienia, a także dostarczanie prekursorów do wytwarzania makrocząsteczek, np. aminokwasów do budowy białek.
Tempo przemiany materii zależy od indywidualnych predyspozycji, masy i budowy ciała, gospodarki hormonalnej, a także naszej aktywności. Niehigieniczny tryb życia, a także zła dieta mogą istotnie spowalniać metabolizm. Pragnę tutaj zwrócić uwagę na trzy czynniki, które – z czego mało kto zdaje sobie sprawę – zwalniają tempo przemian biochemicznych w organizmie.
Nadmiar stresu. Podwyższa poziom kortyzolu, adrenaliny i noradrenaliny, pod wpływem których przemiana materii znacząco zwalnia. Jednocześnie w organizmie zwiększa się zapotrzebowanie na glukozę (jej poziom we krwi staje się wyższy). Długotrwały stres może zatem prowadzić do wzrostu masy ciała.
Brak snu. Niewypoczęty organizm będzie próbował oszczędzić energię, a jednym ze sposobów jej zaoszczędzenia jest spowolnienie metabolizmu, poprzez zaburzenie wydzielania hormonów głodu i sytości. Jeżeli niedobory snu są częste, zaburzenia te mogą się utrwalić. Warto wspomnieć także o tym, że u osoby niewyspanej słabną mechanizmy samokontroli. O wiele łatwiej jest wtedy ulec pokusie jedzenia.
Tłuszcze trans (powstają w wyniku utwardzenia olejów roślinnych w procesie obróbki termicznej). Wszechobecne w produktach z długą datą przydatności, margarynach, a także w słodyczach nie tylko tuczą, lecz także zakłócają procesy metaboliczne. W trosce o własne zdrowie należy bezwzględnie unikać jedzenia produktów, w skład których wchodzą tłuszcze utwardzone, częściowo utwardzone oraz uwodornione.
Więcej w wydaniu:
https://slysze.inz.waw.pl/program-badan-przesiewowych-sluchu-u-dzieci-z-klas-pierwszych-na-mazowszu-slysze-nr-styczen-luty-1-159-2018/