Konrad Gaca o diecie dla seniorów

Dzięki zdrowemu stylowi życia i odpowiedniemu odżywianiu można spowolnić naturalne procesy starzenia i zachować sprawność na dłużej. Jaka  dieta jest najlepsza dla osób w wieku 65+?

Z biegiem lat zmniejsza się intensywność regeneracji komórek naszego ciała. Organizm staje mniej odporny na czynniki chorobotwórcze, a także spada aktywność układu nerwowego. Zmiany zachodzą również w układzie pokarmowym – pojawiają się choroby jamy ustnej i zębów, ograniczone zostają funkcje gruczołów trawiennych. Skutkiem tego są zaburzenia trawienia i wchłaniania pokarmów, które objawiają się zgagą, zaparciami lub biegunką. U osób starszych zmniejsza się również poziom aktywności fizycznej, powoli zanikają mięśnie, co w konsekwencji prowadzi do osłabienia procesów przemiany materii. Ma to swoje odzwierciedlenie także w magazynowaniu tłuszczu w ciele – z wiekiem maleje ilość wody w organizmie, a wzrasta zawartość tkanki tłuszczej.

Zapotrzebowanie na energię u osób starszych maleje wraz ze zmniejszaniem aktywności fizycznej oraz ze względu na stopniowe obniżanie się podstawowej przemiany materii. Osoby starsze często jednak nie zwracają uwagi na te zmiany i pobierają z pożywienia więcej energii w stosunku do zapotrzebowania oraz wydatków energetycznych ich organizmu, co prowadzi do powstania nadwagi i otyłości. W ich diecie brakuje natomiast często tych składników, które są niezbędne do prawidowego funkcjonowania organizmu.

BIAŁKO. Niedobór białka w diecie dotyczy coraz większej liczby osób starszych. Przyjmuje się, że kobieta powyżej 65 roku życia powinna spożywać ponad 41 g białka na dobę, natomiast norma dla mężczyzny w tym samym wieku mieści się w przedziale 44–81 g. Warto pamiętać, że najlepsze w diecie seniora jest białko pełnowartościowe, które możemy znaleźć w chudym mięsie, jajach czy rybach (np. łosoś). W menu trzeba uwzględnić również przetwory zbożowe, kasze, makarony i ryż.


Więcej w wydaniu maj/czerwiec 2/154/2017
http://slysze.inz.waw.pl/rekord-guinnessa-w-kajetanach-beats-of-cochlea-2017-slysze-nr-lipiecsierpien-41562017/