Dlaczego jemy po wpływem emocji? Porady psychodietetyka, mgr Pauliny Pawełczyk-Jabłońskiej.

Psychodietetyka to nauka, która łączy wiedzę dietetyczną z psychologiczną po to, by pomagać pacjentom eliminować nieprawidłowe zachowania żywieniowe oraz utrwalać zdrowe nawyki, wyjaśnia mgr Paulina Pawełczyk-Jabłońska, psychodietetyk. Zakłada holistyczne podejście do leczenia osób zmagających się z problemami odżywiania oraz mających kłopoty z motywacją, aby te właściwe wzorce żywieniowe kształtować.

Emocje negatywne wpływają niekorzystnie na nasze wybory żywieniowe.
Emocje negatywne wpływają niekorzystnie na nasze wybory żywieniowe.

Pani Kasia pojawiła się u specjalisty, ponieważ w ciągu ostatniego pół roku przytyła 10 kilogramów. Przestraszona zgłosiła się do dietetyka, chciała powrócić do swojej dawnej wagi. Po wizycie dostała wytyczne na temat prawidłowego odżywiania się oraz rozpisaną dietę, zbilansowaną w taki sposób, aby mogła stracić zbędne kilogramy. Niestety, kuracja nie przynosiła efektów. Mimo odpowiedniej wiedzy żywieniowej i ciągłych prób stosowania się do zaleceń pani Kasia nie mogła poradzić sobie z podjadaniem słodyczy. W taki sposób trafiła do mnie na konsultację psychodietetyczną. Poprosiłam ją o notowanie wszystkiego, co zje danego dnia. W dzienniczku żywieniowym od razu było widać, że są takie dni, gdy pani Kasia je więcej słodyczy, a wieczorami sięga po słone przekąski, takie jak orzeszki lub chipsy. Po przeliczeniu tego na wartość energetyczną wyszło, że wtedy spożywa ona ok. 600 dodatkowych kcal. Gdy przyjrzałyśmy się sytuacji, okazało się, że pół roku temu zmieniła pracę, która stała się dla niej sporym wyzwaniem.

Wymagający przełożony, duża odpowiedzialność, liczne wystąpienia publiczne oraz konflikty w zespole generowały u niej stres oraz lęk o to, czy sobie poradzi. Jedzenie było chwilą wytchnienia i próbą odreagowania stresujących sytuacji w pracy. I tak doszłyśmy do wniosku, że gwałtowny wzrost masy ciała był wynikiem jedzenia emocjonalnego, czyli jednego z kluczowych zagadnień, jakimi zajmuje się dziedzina o nazwie psychodietetyka.

Psychodietetyk zajmuje się głównie pracą z osobami mającymi problem z utrzymaniem motywacji w zmianie nawyków żywieniowych oraz realizowaniu odpowiedniej diety i stosowaniu się do zaleceń dietetycznych. Często są to osoby, które straciły poczucie kontroli nad procesem jedzenia. Jedzą gwałtownie i znacznie większe ilości, niż potrzebują. W takich przypadkach psychodietetyk nie tylko łączy działania dietetyków i lekarzy innych specjalności, ale również wspiera pacjenta i zajmuje się czynnikami psychologicznymi, które nierzadko mają realny wpływ na przebieg dietoterapii i kształtowanie prawidłowych zachowań żywieniowych.


Więcej w wydaniu:
http://slysze.inz.waw.pl/32nd-politzer-society-meeting-slysze-nr-maj-czerwiec-3-167-2019/