Czy ulegać modzie na dietę odkwaszającą? Odpowiada mgr Klaudia Wiśniewska, dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia oraz koordynator Centrum Dietetycznego Online NCEŻ

Mgr KLAUDIA WIŚNIEWSKA
Mgr KLAUDIA WIŚNIEWSKA

Brak energii, zmęczenie, bóle głowy, osłabienie odporności to objawy, które często tłumaczy się tzw. zakwaszeniem organizmu. Odkwaszająca dieta ma nie tylko poprawiać samopoczucie, lecz także zapobiegać wielu chorobom, w tym cywilizacyjnym. Co to znaczy, że organizm jest zakwaszony i czy odkwaszająca dieta jest rzeczywiście godna polecenia, wyjaśnia mgr Klaudia Wiśniewska, dietetyk z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ.

Idea diety odkwaszającej powstała ponad 100 lat temu. Opiera się na przekonaniu, że od spożywanej żywności zależy zasadowy, kwasowy albo neutralny charakter ustroju. Współczesny sposób odżywiania ma powodować zakwaszenie organizmu, prowadząc tym samym do rozwoju licznych chorób, w szczególności takich jak nowotwory, choroby układu krążenia czy osteoporoza. Dieta odkwaszająca ma tym chorobom zapobiegać. Kluczowe jest w niej zwiększenie w codziennym menu produktów, w których przeważają pierwiastki zasadotwórcze obecne w warzywach i owocach (wapń, potas, magnez i sód) oraz zmniejszeniu spożycia produktów bogatych w pierwiastki kwasotwórcze (chlor, siarka czy fosfor), zawartych głównie w mięsach i jego przetworach. To pozytywne zmiany, udowodniono jednak, że ich wprowadzenie praktycznie nie wpływa na zmiany pH krwi. Nieznacznie zmienia się jedynie pH moczu w kierunku zasadowym

Przypomnijmy, pH jest miarą kwasowości i zasadowości roztworów na podstawie obecnych w nich jonów, w zakresie od 0 do 14. Roztwory o pH mniejszym niż 7 mają charakter kwasowy, natomiast roztwory o pH większym niż 7 – zasadowy. Krew i płyn śródmiąższowy w organizmie mają lekko zasadowe pH 7,35 – 7,45. Mówi się wtedy o równowadze kwasowo– zasadowej ustroju.

Zachowanie odpowiedniego pH krwi zależy od prawidłowego działania tzw. układów buforowych w organizmie oraz od mechanizmów regulujących, takich jak wentylacja płuc czy czynność nerek. Duży udział w tym procesie odgrywa również układ pokarmowy (co nie znaczy, że ważną rolę w regulacji pH odgrywa dieta) oraz w mniejszym stopniu układ kostny.

Kiedy zmienia się pH krwi?
Przy okazji dyskusji o zakwaszaniu organizmu dość często mówi się o kwasicy. Tych dwóch pojęć nie należy jednak mylić. Kwasica jest poważnym stanem często zagrażającym życiu i nie ma nic wspólnego z popularnym zakwaszeniem ustroju.


Więcej w wydaniu:
http://slysze.inz.waw.pl/jak-wspierac-dzieci-slyszace-dzieki-implantom-slysze-nr-styczen-luty-1-165-2019/